Nu är det fastlagt de antroposofiska husen i Järna kommer att skyddas. Det har Södertälje kommun fastslagit.

Vad är de antroposofiska husen?

Husen har liknats vid en smurfby med gulliga och hus i annorlunda arkitektur. Tillsammans ligger de i Ytterjärna kulturcentrum cirka fem mil söder om Stockholm.

Husen kännetecknas av bulliga former, roliga skorstenar och färgglädje. Tillsammans kom det till mellan 1970-1992 när arkitekten Erik Asmussen släppte loss sin kreativitet.

Husen hänger också samman, detaljer går igen och husens förhållande till varandra kan likans vid ett pussel. Bland annat pekar alla skorstenar på varandra. Inga detaljer lämnas heller åt slumpen utan allt har en mening och fyller en funktion. Det gäller lika mycket för utsidan som för husens insida.

Annars skiljer de sig från varandra och har sin egen stil, egna unika fönster och utsidan ska avspegla hur det ser ut inuti. Bland annat så ska Vidarklinikens utsida  ge en känsla av glädje, trygghet och vänlighet. Det görs bland annat genom materialvalet och färgvalet. Antingen vill man med hjälp av dem förstärka en känsla eller dämpa den.

Arkitekten Asmussen belönades senare för sin arkitektur när han vann Sveriges finaste arkitekturpris, Salin-priset 1977.

Vad är antroposofi?

Ett annat typiskt antroposofiskt hus.

Ordet antroposofi kommer från grekiskans ord för människa och ”sofia” vilket betyder visdom. En grundläggande tanke är att varje människa enskilt måste upptäcka världen, både fysiskt och sinnligt. Det är bara på det sättet som människor har möjlighet att få kunskap om världen.

I Sverige hade den antroposofiska rörelsen sitt centrum i Ytterjärna och Järna.

De senaste åren har de annorlunda husen blivit något av ett vattenhål för turister. Det är också därför som kommunen har bestämt sig för att husen måste skyddas och inte får ändras. De har trots allt blivit en ny modern del av vårt kulturarv .

Hur smurfigt som helst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =