Ibland händer det att man måste flytta på byggnader av olika anledningar. Det är inte särskilt vanligt men det händer. Nyligen hände det i Moskva där man flyttade några byggnader på gatan Tverskaya.

När man flyttar hela byggnader finns det både fysiska och psykologiska aspekter på det hela. Dels hur det ska gå till vilket man ingenjörer brukar lösa.  Psykologiskt har folk dessutom svårt att förstå hur en flervåningsbyggnad som väger 20 000 ton kan flyttas. De blir förvirrade.

Tekniken för att flytta byggnader är mödosam och komplicerad. I korthet går den ut på att man skär ut byggnaden från grunden. Sedan höjer man försiktigt byggnaden, flyttar över den på skenor och rullar och förflyttar sedan byggnaden till dess nya plats. Det tar mellan sex månader till ett år för att förbereda sig för en flytten och cirka fem eller sex dagar att göra det, beroende på avståndet.

Kända byggnader som har flyttats

År 2000 flyttades 59 meter höga Cape Hatteras Light Station, i USA. Väderstationen vägde cirka 4000 ton och den flyttades 870 meter från sin ursprungliga plats.

År 2001, flyttades två 1200-ton delar av Newark International Airport terminal i USA. Dessutom flyttades den centrala byggnaden på 5000 ton 1130 meter, till en ny plats.

Under 2007 flyttades en 660 ton tung stenkyrka i Tyskland 12 kilometer med lastbil. Kyrkan hade byggt på 1400-talet och den flyttades till en närliggande by.

Under 2013 flyttades ett 18 tusen tons bostadshus tio meter i Baku, Azerbajdzjan.

I Kiruna håller som bäst på att flytta delar av staden. Vilket beror på att de järnmalm man brutit de senaste hundra åren börjar ge upphov till sprickor. Det har börjat påverka staden och i förlängningen kommer det inte att gå att bo i Kiruna. Därför måste staden flyttas. Det är ett spännande projekt som du kan läsa mer om här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =