Under 2016 annonserade lego att de ska bygga ett nytt kontor. Det kommer att ligga i Billund och anställer 4 000 människor. Nyheten orsakade internationell uppståndelse, delvis eftersom det ligger mitt i ingenstans men också eftersom ett så pass stort företag valde att flytta dit istället för att förlägga kontoret i New York, London eller Köpenhamn. Traditionellt brukar ett huvudkontor i en stor stad garantera att man kan anställa bra personer, eftersom de ofta befinner sig där och konkurrensen är hårdare. Att få dessa personer att flytta med ett företag till en mindre ort, borde vara en utmaning. Så för att locka och inspirera anställda att göra detta lägger Lego ner extra energi på att kontorsbyggnaden ska bli så fin som möjligt. Är det här en ny trend gällande företagande? Är det bara vissa företag som redan är etablerade som kan ta den här chansen?

Nytt kontor för Lego. Undrar om byggnaden kommer byggas helt i Lego?

I den här filmen kan du se hur kontoret ska se ut. Rutschkanan ser särskilt inbjudande ut. I Billund ligger även Legoland.

Om man jämför hur kontor såg ut för 50 år sedan så har utvecklingen verkligen gått framåt, särskilt för företag som anställer människor som är kreativa eller innovativa. Design Factorys kontor inkluderar exempelvis piratskepp, en racingbana, ett slott och några träkojor allt för att inspirera sina anställda.

Andra företag som är kända för nytänkande när det gäller kontorsdesign är Google, Dropbox och Urban Outfitters. Att säga att Sverige på något sätt gick i bräschen för den här utvecklingen vore faktiskt ren och skär lögn. Däremot finns det några företag som hakat på trenden, spelföretagen King till exempel. Mojang och internetleverantören Bahnhof är också några av dem. Samtliga av dessa kontor ligger i Stockholm.

En av mina vänner som arbetar på städföretaget Miljöpalatset skakade till en början på huvudet när jag visade bilderna på alla de här kontoren. Sedan kom vi fram till att det faktiskt vore betydligt roligare att städa ett piratskepp än att inte städa ett piratskepp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =