Det går inte en vecka utan att det skrivs negativt om dagens arkitektur. Många stör sig på de fyrkantiga kuberna, ofta byggda i glas och metal. Vanligast är de i storstäderna där bostadsbrist gör att byggandet går på högvarv.

Årligen delas det också ut ett kalkonpris till de arkitekter som (miss)lyckats göra den absolut fulaste byggnaden. Vilket vi har nämnt i tidigare inlägg. Fenomenet är ett faktum. Varför bygger vi hus som de flesta tycker är fula?

I slutet av 1600-talet byggdes slottet i Versailles, vilket tog över tjugo år att färdigställa. Jag är rätt så övertygad över att människor när byggnaden var klar tyckte att det var bland det häftigaste som någonsin byggts — precis som många fortfarande tycker.

När Globen stod klart var inte känslorna detsamma. De flesta tyckte faktiskt att ”golfbollen” såg rätt anskrämlig ut. ”Den förstörde siluetten” var en vanlig åsikt. Sedan dess har många vant sig vid den och ingen stör sig längre, istället har huvudstaden fått en siluett med hög igenkänningsfaktor.

”De dansande husen” står i alla fall för lite intressant design.

I november i år kommer Nordic Architecture Fair gå av stapeln för första gången. Kanske, och förhoppningsvis kommer det att innebära ett framsteg mot snyggare modern arkitektur. Vi bor ju i ett vackert och inspirerande land. Någon ny form av Skandinavisk husdesign motsvarande våra interiörer borde gå att få till. Varför är arkitektur så svårt? I kombination med grön och hållbar utveckling borde det faktiskt gå att göra hur spännande saker som helst.

Som ni märker har jag inga svar på mina egna frågor, som älskare av vackra byggnader sållar jag mig till mängden med många ”varför?”.

Och vad tycker du? Gillar du metal-och-glasboxarna? Vilken byggnad tycker du är snyggast? Eller fulast? Är det en fråga om att vi inte vant oss vid den moderna arkitekturen och precis som i fallet med Globen, så kommer vi att tycka att ”boxarna” ser helt ok ut om tjugo år? Skriv och tyck till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − fem =