I vanliga fall brukar vi alltid skriva om byggnader, men den här gången tänkte vi frångå det och skriva om Sveriges vackraste trädgårdar istället. När det gäller några av våra främsta byggnader är det ju så att tillhörande trädgård ibland är pricken över i.

Tripadvisor som driver en av värdens största webbplatser med information om olika resmål och sevärdheter rankar Sveriges vackraste trädgårdar på följande sätt. Rankningen baseras på användarens upplevelse av trädgården. Så vilken är vår vackraste trädgård?

Göteborgs botaniska trädgård.

I Göteborgs botaniska trädgård kan man hitta hela 12 000 olika växtarter. Trädgården är vackert uppdelad i olika sektioner som en köksträdgård, japansk trädgård, en örtagård, med mera. I trädgården finns också ett vackert vattenfall. Trädgården har också ett växthus där du kan upptäcka köttätande växter och olika orkidéer. Totalt trivs närmare 4000 arter där. Den botaniska trädgården är en av nordens största.

Millesgården på Lidingö

15 Minuter från centrala Stockholm ligger Lidingös pärla Millesgården. Till skillnad från Göteborgs botaniska trädgård så fokuserar Millesgården på skulpturer och konst. Den har också vackra fontäner, rabatter och en konsthall. Urspungligen bodde konstnären Carl Milles där och gården agerade även som atelje och trädgård åt honom och hans fru.

Sofiero

Sofiero är ett slott som ligger straxt utanför Helsingborg. Till slottet kommer en 15 hektar stor parkträdgård. Så sent som på 70-talet var slottet sommarresidens för Sveriges kungligheter och 2010 röstades dess park fram till Europas vackraste park. Parken innehåller massor med Rhododendron, köksträdgårdar, caféer, gångstigar, vatten och utsikt över Danmark. Parken sköts också om av engagerade trädvårdare och trädgårdsmästare.
Återkommande organiseras också olika evenemang och utställningar som också gör att parken är väl värd ett besök. Här kan du läsa mer om dem.

Det är inte annat än att man blir sugen på att anlägga och planera sin egen trädgård. Eller ta hand om de växter och träd som redan bor där. Läs mer om trädgårdar och trädvård här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =