En industrielektriker har inte samma breda uppdragsspann som vanligt. Den traditionella synen på ett elektriker är att han eller hon åker runt till olika byggnationer, men en industrielektriker är anställd eller inhyrd av en industri för att effektivisera anläggningens flöde genom att snabbt kunna rycka in om ett elektriskt fel uppstår.

Industrielektrikers arbete innefattar maskinservice, byta ut trasiga maskindelar och verktyg, reparera automatiserade anläggningar, koppla ihop ledningar med styrprocesser och liknande. Det är ett stort ansvar, och någonting går riktigt illa kan det vara en mer eller mindre utsatt position. Hela verksamheten är beroende av elektrikerns kompetens i dessa fall. Därför är det alltid en fördel för fabriker att ha en elektriker anställd av företaget som kan anläggningen.

Industrielektrikern arbetar med installationer och justeringar av maskiner och automatiserade system. I vissa fall sköter de också installation av datanät.  Beroende på industrins storlek är det en ensam elektriker med full behörighet eller flera med varierande certifieringar. En ensam industrielektriker bör alltid ha full behörighet. Det blir i längden en kostnadsfråga. Om den interna elektrikern tvingas anlita en elektriker utifrån – som inte kan anläggningen – då tillkommer den kostnaden på den som redan uppstår för att en del av verksamheten står stilla.

Vi intervjuade en elektrikerfirma som arbetar i Solna och har varit med om både byggnationen av Friends och Scandinavian Mall. Läs mer på deras hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =