Ett underjordiskt museum i Polen med en stor offentlig plats på taket har vunnit titeln World Building of the Year 2016 på Världsarkitekturfestivalen. Det rör sig om Nationalmuseum i Szczecin som designades av den polska arkitekten Robert Konieczny. Han representerade även KWK ProMES.

Strukturen byggdes med hjälp av ett material: prefabricerad betong. Det faktum att man byggt museet neråt i jorden istället för uppåt mot himlen gör att museet inte skymmer sikten av och för den närliggande filharmoniska hallen. Den filharmoniska hallen är en annan tjusig byggnad som själv har vunnit pris, nämligen Mies van der Rohe-priset 2015.

Juryn, under ledning av arkitekten David Chipperfield, sade att projektet ”berikar staden och livet i densamma”. ”Detta är en bit av topografi samt ett museum”, sade de. Dessutom menade de på att de faktum att byggnaden ligger under gör att arkeologin tar större utrymme, i människors minner och upplevelse. ”Att gå under jorden är närma sig minnet av staden och att titta tillbaka, medan utrymmet ovan jord är byggnadens ansikte utåt och framåt. Det böljande taket och tolkas och används på många olika sätt.” ”Konstruktionen är optimistisk, poetisk och fantasifull.”

Världsarkitekturfestivalen är en årlig tillställning som fokuserar på att visa upp den bästa arkitekturen över de senaste tolv månaderna. I kategorin tävlade 17 olika bidrag om den prestigefyllda titeln, inklusive glas och tegel butiken MVRDV liksom den skinande silverbyggnaden av Zaha Hadid Architects.

Förra året vann Ole Scheeren för sitt projekt Interlace. Det var en serie flerbostadshus som hade staplats diagonalt över varandra. På det sättet ramade de in terrasser och trädgårdar. Tanken bakom det var att genom arkitekturen bygga upp en känsla av gemenskap och den större förhoppningen var att även människorna som bodde där skulle kunna göra detsamma när de sedan flyttade in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 8 =